O mentorjih
ZRINKA VLAŠIĆ

Zrinka Vlašić je rojena 1990. leta in izhaja iz glasbene družine. Violončelo se je začela učiti v Glasbeni šoli Ribnica, nižjo glasbeno šolo pa je končala pri prof. Matiju Lorenzu v Glasbeni šoli v Ljubljani. Šolanje je nadaljevala pri prof. Vladimirju Kovačiču na tedanji Srednji glasbeni in baletni šoli Ljubljana, dodatno pa se je izobraževala pri prof. Damirju Hamidullinu. V februarju 2016. leta je magistrirala v razredu doc. Jaka Stadlerja na ljubljanski Akademiji za glasbo. V letu 2016 je opravila še študij Pedagogike in andragogike na Filozofski fakulteti v Ljublajni.

Redno se udeležuje strokovnih seminarjev in poletnih šol za violončelo in komorno glasbo, kjer sodeluje z mednarodno priznanimi profesorji kot so: Valter Dešpalj, Karmen Pečar, Marina Horak, Tomaž Lorenz, Jérôme Pernoo, Miklós Perényi, David Grigorian, Susanne Basler, Martin Ostertag, Dragan Đorđević, Marc Coppey, Enrico Bronzi, Gustav Rivinius, Tchaikovsky Trio, Fine Arts Kvartet, Orlando Kvartet, Bartok Kvartet, Chilingarian Kvartet, Trio di Parma idr.

Zrinka je bila v letu 2012 in 2013 kot štipendistka sprejeta na mednarodno priznano poletno šolo PragWienBudapest- ISA, kjer je delala s priznanimi violončelisti kot so Miklós Perényi, Xenia Jankovic itd.

Nadarjenost in prizadevnost je dokazala na številnih nastopih in tekmovanjih. Prejela 2. nagrado na mednarodnem tekmovanju Svirel v Sloveniji (2014), 1.mesto in 2.nagrado na mednarodnem tekmovanju Valsesia Musica Premio Monterosa Kawai v Varallu (2012) ter 2. nagrado na mednarodnem tekmovanju Citta di Padovv v Italiji (2013).

Kot komorna glasbenica je prejela z godalnim kvartetom SGBŠ Ljubljana 2. nagrado in zlato plaketo na državnem tekmovanju TEMSIG, s klavirskim triom Barcarola pa je pod mentorstvom prof. Tomaža Lorenza osvojila tri absolutne prve nagrade na mednarodnih tekmovanjih Ars nova v Trstu (2009), Davorin Jenko v Beogradu (2011), Antonio Salieri v Legnagu (2011), 3.nagrado na mednarodnem tekmovanju Citta di Treviso (2012), 2. mesto in 2. nagrado na tekmovanju komornih skupin Primož Ramovš v Ljubljani (2012) in 3. nagrado na mednarodnemu tekmovanju Svirel v Sloveniji.

V študijskem letu 2011/2012 je za koncertne in umetniške dosežke s klavirskim triom Barcarola prejela študentsko Prešernovo nagrado. Nekaj posnetkov z njenih komornih in solističnih koncertov se nahaja tudi v arhivu RA Slovenija.

Kot solistka in komorna glasbenica je kar šestkrat nastopila na koncertih v organizaciji Glasbene mladine ljubljanske, na festivalu »Allegro Giovanissimo« v Rdeči dvorani ljubljanskega Magistrata, na koncertu mednarodnega glasbenega cikla Mladi Virtuozi, na večih koncertih v okviru cikla Akademije za glasbo, na celovečernem koncertu s pianistko Marino Horak v Centru lepih umetnosti Jovana Kolundžije Guarnerius v Beogradu, na solističnih in komornih recitalih v svečani dvorani subotiške mestne hiše in narodne knjižnice, na dveh celovečernih komornih koncertih v Budimpešti in dveh mednarodnih komornih festivalih v Targu Muresu in Bistriti v Romuniji, v italijanskem Devinu, Pordenonu, šoli Tria di Trieste, na mednarodno priznani poletni šoli PragWienBudapest v Avstriji in drugih tujih mednarodnih komornih festivalih v Franciji, Angliji, Avstriji, Nemčiji, Italiji, na Hrvaškem, na Madžarskem in v Romuniji.

Zrinka je prejemala štipendijo za nadarjene Mestne občine Ljubljana.

Spletna stran: http://www.zrinkavlasic.comPIJA HOČEVAR

Pija Hočevar, slovenska flavtistka, je svojo glasbeno pot pričela z učenjem različnih instrumentov (blokflavta, klavir, klavirska harmonika, petje), na koncu pa je flavta prevladala.

Maturirala je na novomeški Ekonomski gimnaziji, vpisala študij na Akademiji za glasbo v Ljubljani (Matej Zupan), katerega je z odliko zaključila leta 2012 vmes pa se preko Erasmus programa dodatno izpopolnjevala na Hoogeschool Utrecht (Aldo Baerten). Udeležuje se seminarjev pod mentorstvom odličnih flavtistov – E. Beynon, Ph. Bernold, HG Schemiser, PL Graf, W. Auer, J. Baudiment, KH Schütz, A. Oliva in številni drugi.

Med dodiplomskih študijem je prejela številne nagrade za solo ali komorni nastop v Sloveniji in tujini, kot solistka pa sodelovala z orkestrom Slovenske Filharmonije in simfoniki RTV, kjer sodeluje tudi kot substitut. Bila je članica evropskega pihalnega orkestra EUYWO, orkestrskih akademij de Orkest v Belgiji in OAO Ossiach v Avstriji, komornega orkestra Academia Ars Musicae, kot tudi pihalnega kvinteta Noobsayswhat in mednarodnega tria Mirus.

Leta 2015 je magistrirala na glasbeni akademiji v Maastrichtu na Nizozemskem (Philippe Benoit, Rik Bastiens) in za svojo raziskavo prejela nagrado univerze ZUYD. Od leta 2016 nadaljuje študij Willemsove glasbene pedagogike na Federation International Willems, s sedežem v Lyonu, Franciji, še vedno pa ostaja aktivna kot solistka, komorna glasbenica in pedagog na glasbenih šolah v Sevnici in Ljubljani.

Njena pedagoška pot se je pričela že v študentskih letih, v polnem obsegu pa se je slednja začela nadgrajevati po diplomi in kmalu zatem, so “obrodili sadovi dela”. Nekatere od učenk na tekmovanjih dosegajo najvišja mesta, preostale pa svojo ljubezen do glasbe ohranjajo in širijo v amaterskih sestavih – tako klasičnih kot drugih zvrsteh. To zadnje jo še toliko bolj veseli, saj je njen cilj izobraževati v širini, iskati in razvijati glas ter ideje vsakega posameznika.

Spletna stran: https://www.pijahocevar.com